HomeVarčevanjeVzajemni skladi

Vzajemni skladi

Kaj so vzajemni skladi?

Vzajemni sklad je premoženje vlagateljev, s katerim upravlja družba za upravljanje. Družba za upravljanje ima svoje lastno premoženje popolnoma ločeno od premoženja vzajemnega sklada, da ne bi prihajalo do kakršnihkoli mahinacij, izposoj, pranja denarja in podobnega. Po zakonu je kapital v lasti vlagateljev, zato vzajemni sklad ne more propasti.

Ali lahko vložen denar v vzajemni sklad izgubim?

Ob vlaganju v vzajemni sklad kupujete točke vzajemnega sklada, teh pa ne more izgubiti. Te točke imajo različno vrednost, v vašem interesu pa je, da jih kupite po čim nižji ceni in prodate po čim višji. Če boste storili obratno, boste ob prodaji napravili izgubo, zato je ob padcu vrednosti točk pametno počakati, da se vrednost zopet vzpne. Seveda pa lahko takšen proces traja tudi več let. Zato vas bodo včasih ljudje strašili, da boste z vlaganjem v vzajemne sklade denar izgubili. V resnici gre samo za slabo izkušnjo posameznih vlagateljev, ki so ravnali nespametno in krivdo za slabo ravnanje zvračajo na druge.

Kdo mi lahko garantira, da bo vzajemni sklad napravil dobiček?

Nihče! Vzajemni sklad upravlja družba za upravljanje, ki dobiva od tega določen zaslužek. Še posebej takrat, ko so vezani na uspešno delo, je v njihovem interesu, da bo sklad deloval kar najbolje. Kljub temu, da uspehi iz preteklosti niso nikakršna garancija za prihodnost, pa se vam vseeno vedno splača pogledati zgodovino delovanja vzajemnega sklada, hkrati pa tudi pogledati rizičnost trga, ki mu je vzajemni sklad podvržen. Tam, kjer so pričakovani donosi višji, so hkrati višji tudi vaši riziki.

Za kateri vzajemni sklad naj se odločim?

Obstaja več sto izjemno kvalitetnih vzajemnih skladov, ki imajo za seboj desetletja uspešnega dela. Preden se odločite za vzajemni sklad, se najprej posvetujte z našim svetovalcem, da skupaj ugotovite, kakšno premoženje je v vašem primeru smiselno vložiti v vzajemni sklad. Poleg tega je zelo pomembno ugotoviti ali je bolj pametno vložiti denar enkratno, ali vlagati mesečno. Obstajajo vlagatelji, ki se radi odločijo kako je bolje za njih, ne da bi se prej informali za kak sklad gre in dobro razmislili kaj se z denarjem v obeh primerih dogaja. Vzemite si dovolj časa preden se odločite za ta korak.

Ali obstaja več vrst vzajemni skladov?

Obstaja veliko vrst različnih vzajemnih skladov. Razlikujejo se po svoji zgodovini, načinu vlaganja kapitala, višini sredstev, ki so v njih v tem trenutku, proviziji, ki jo plačate ob vstopu in izstopu, proviziji, ki jo plačate za letno upravljanje ter še po mnogočem. Po vrsti se vzajemni skladi delijo na delniške, obvezniške, mešane, nepremičninske in podobne. Od strukture naložb je še kako odvisna potencialna donosnost, s tem pa povezan tudi riziko, ki ga sprejmete kot vlagatelj.

Ali lahko vložim v več skladov naenkrat?

Denar lahko razpršite med več vzajemnih skladov, kar je še posebej priporočljivo takrat, ko vlagate večjo količino kapitala. Pri zavarovalnih produktih lahko v veliki večini primerov tudi prestavljate denar iz enega sklada v drugega, seveda v skladu s tem, katere upravljalce in katere njihove vzajemne sklade ponuja vaša zavarovalnica.

Akcije in letaki

pha_logo

Vse do konca poletja 2014 vam Premoženjska hiša d.o.o. ponuja 15% popust na zavarovanje vozil sklenjena preko našega podjetja, pri eni izmed naših partnerskih zavarovalnic!

Obveščamo vas, da smo izdali promocijsko zloženko s splošnimi informacijami o zavarovanjih. Zloženko si boste lahko kmalu ogledali tudi na naši spletni strani.

Zloženko lahko naročite tudi po elektronski pošti v JPG, PNG ali PDF obliki.

Prenos dokumentacije

V kratkem bomo pripravili prenos nekaterih najbolj pomembnih obrazcev za zavarovanja, direktno iz naše spletne strani.

Pogodbe in dokumentacija

Za vas si vzamemo čas, pripravimo vso potrebno dokumentacijo in uredimo vse kar potrebujete na različnih zavarovalnicah. Nobenih dodatnih poti, v veliki večini primerov, vam uspemo dostaviti polico kar na vaš dom in to takrat, ko vam ustreza.

Varčevanje

Naj bo za nepredvidene stroške, štipendijo za otroke, dodatek k lastni pokojnini ali za uživanje in potovanja v prihodnosti - varčevanje je temelj dolgoročne osebne svobode. Poskrbite zase danes, da bo jutri vaše življenje lepše.

Zavarovanje vozil

Ste kdaj odhiteli na bencinsko črpalko, ker se bo gorivo jutri podražilo? Koliko pa ste do sedaj preplačali za različna zavarovanje, ker jih niste optimizirali? Pokličite nas in napravili vam bomo za vas najprimernejše ponudbe.

Joomla templates by Joomlashine